ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΡΕΣΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ  ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
ΝΕΑ
Μελέτη της ανάπτυξης του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. σε φιλέτα κοτόπουλου

Σε εξέλιξη βρίσκονται πειράματα στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων (ΓΠΑ) με στόχο τη μελέτη της ανάπτυξης του παθογόνου βακτηρίου Salmonella spp. σε φιλέτα από στήθος κοτόπουλου σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία συντήρησης. Παράλληλα παρακολουθείται και η μεταβολή της αλλοιογόνου μικροχλωρίδας τόσο σε εμβολιασμένα όσο και σε ανεμβολίαστα δείγματα με τον εν λόγω παθογόνο.

Ανάπτυξη του παθογόνου Listeria monocytogenes σε παναρισμένες κοτομπουκιές

Σε εξέλιξη βρίσκονται πειράματα στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων (ΓΠΑ) με στόχο τη μελέτη της ανάπτυξης του παθογόνου βακτηρίου Listeria monocytogenes κατά τη συντήρηση παναρισμένων κοτομπουκιών σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία συντήρησης. Απώτερος σκοπός είναι η αξιοποίηση των μικροβιολογικών δεδομένων που θα προκύψουν για την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της ανάπτυξης του συγκεκριμένου παθογόνου σε ανάλογα προϊόντα κοτόπουλου σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία συντήρησης.

Διάλεξη στο Πανελλήνιο Συνέδριο Πανελλήνιας Εταιρείας Διατροφής 2019

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής 2019 και στην ημερίδα ‘’Η Διατροφή στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, των παραγόντων Καρδιαγγειακών Κινδύνων και των Μεταβολικών Νοσημάτων’’ στα πλαίσια των Πανελληνίων Εκπαιδευτικών Ημερίδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο καθηγητής Γ.Ι. Νυχάς πραγματοποίησε διάλεξη με αναφορά στο περιεχόμενο και στους στόχους του ερευνητικού έργου QAPP με τίτλο ‘’Τα –omics και τα smartphones στην υπηρεσία της ασφάλειας τροφίμων’’.

Πρότυπο Έξυπνο Σύστημα Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της Ποιότητας και της Ασφάλειας των Φρέσκων Προιόντων Πουλερικών

Το QAPP είναι ένα 3-ετές ερευνητικό έργο, το οποίο αποβλέπει στη δημιουργία επιστημονικής γνώσης, στην κατανόηση των διεργασιών και στην παροχή λύσεων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων.Το όραμα του έργου QAPP είναι η ανάπτυξη ενός Έξυπνου Πλαισίου Διαχείρισης της Ποιότητας και Ασφάλειας προϊόντων βασισμένων σε κοτόπουλο, που θα υποστηρίζεται από μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΤΠΕ), η οποία θα ενσωματώνει μεθόδους, δεδομένα και εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων για όσους δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά.